Uutiset

Vuoden Verkostoyritys 2019 löytyi Iistä


Lapin puu liikkuu tehokkaasti P&A Trans Oy:n ”pikkujätillä”


Vuodesta 1997 lähtien toiminut P&A Trans Oy on keskittynyt puutavarakuljetuksiin. Kuljetusyrittäjä Pentti Karvonen kertoo, että tällä hetkellä yrityksen 10 -akseliselle ”pikkujätti” -yhdistelmälle kertyy vuosittain mittariin noin 240 000 kilometriä Metsähallituksen noin 55 000 m3:n puukuljetuksista pääosin Sodankylästä, mutta myös Inarista, Rovaniemelle. Lisäksi yrityksellä on pakettiauto, jolla P&A Trans Oy:n toinen omistaja Aila Karvonen hoitaa Iin kunnan ruokakuljetuksia. Vuonna 2018 yrityksen liikevaihto oli noin 600 000 euroa.

Oman kuljetusyrityksen perustaminen tuli Pentti Karvoselle ajankohtaiseksi, kun sukupolvenvaihdos ei tahtonut käynnistyä toivotulla tavalla. Pentin isä Pekka oli monialayrittäjä. Hänellä oli turveauto, puuauto, jakeluauto sekä pienehkö sahayritys.

– Näin silloin 35 -vuotiaana parhaaksi perustaa yhdessä vaimoni Ailan kanssa oman yrityksen. Mukavaa oli, että isä-Pekka jätti puutavarankuljetukset meille, selvittää lähes koko ikänsä kuljetusalalla työskennellyt vuoden 2019 QTeamiläinen Pentti Karvonen.

Yhteistyön QTeamin kanssa Pentti Karvonen aloitti vuonna 2007. Hän arvioi QTeamin tuoneen ensin alkuun yritykselle vähän lisätöitä. Vuonna 2011 tehty QTeam -sopimus toi lisää painoa sopimusneuvotteluihin, ja sen jälkeen P&A Trans Oy on ajanut Metsähallituksen puuta pitkäaikaisilla, 3 – 5 vuoden sopimuksilla.

– Pidän QTeam -sopimusta hyvänä ratkaisuna. Se sopii meidän kuvioihimme hyvin, arvioi Karvonen.

Sopimus toi yrityksen toimintaan lisävarmuutta, sillä aikaisemmin kuljetussopimuksen päättyminen olisi merkinnyt puukuljetusten loppumista kuin veitsellä leikaten. Nyt QTeam tarjoaa tähän tervetullutta puskuria ja helpottaa yrittäjän painetta.

Pentti Karvonen nostaa esiin QTeamiin kuulumisesta myös muut kuin kuljetussopimuksen tuomat edut.

– Yhteiset hankinnat sekä laatujärjestelmä ovat tärkeitä pienelle yritykselle toiminnan kehittämisessä, hän painottaa.

Tällä hetkellä P&A Trans Oy:n käytössä on kolme kuukautta vanha ”pikkujätti”-yhdistelmä. Vastaavalla 10 -akselisella yhdistelmällä Pentti Karvonen hoiti yhdessä toisena kuljettajana työskentelevän veljensä Pasin kanssa puukuljetuksia koeajan 84 tonnin kokonaispainolla. Nyt on taas palattu 76 tonnin painorajaan, mutta yrittäjä toivoo, että paluu 84 tonniin tapahtuisi mahdollisimman pian.

 

scania


Kuljetusolosuhteet Lapissa ovat Pentti Karvosen mielestä hyvät.

– Myös liikennekäyttäytyminen on esimerkillistä. Hitaampi liikenne antaa tilaa ja huomioimme toisemme. Parhaimmillaan hitaammin ajavat jäävät odottamaan linja-autopysäkille ja antavat näin turvallisen ohitusmahdollisuuden, hän kehuu.

Valitettavasti tilanne muuttuu loma-aikoina, kun etelän turistit saapuvat Lappiin omilla autoillaan.


Vuoden verkostoyrityksen valinta

Tänä vuonna valinnan tekivät äänestyksellä kaikki verkostoon kuuluvat yritykset. Valintaan vaikutti mm. se, että kuljetusyrittäjä Pentti Karvonen on ollut edelläkävijä raakapuukuljetusmuotojen kehittäjänä Suomessa. Yrityksen ajoneuvoihin on vuosien varrella hankittu ensimmäisten joukossa mm. automaattikiristimillä varustetut puutavarapankot ja säädettävä rengaspainejärjestelmä (CTI).

vuoden verkostoyritys 2019

Pentti Karvonen ja Aila Karvonen vastaanottamassa Vuoden Verkostoyritys tunnustusta. Sen luovutti Pasi Korhonen (keskellä)


Lisätietoja:

PKY-LAATU toimitusjohtaja Pasi Korhonen 0400 586 147
P&A Trans Oy, kuljetusyrittäjä Pentti Karvonen 0400 290 560

Uutiset

PKY-LAATU
Kidekuja 2
88610 VUOKATTI

020 729 0600
toimisto@pkylaatu.fi
Y-tunnus: 1941371-0

suomen yrittajat logo

Image
Image
Image

TILAA LAATU -BLOGI