Blogi

"Sponttaania ajankohtaisuutta, räväkkyyttä ja henkilökohtaisuutta" -edustaen jokaisen kirjoittajan omia henkilökohtaisia käsityksiä ja mielipiteitä.

Kesän kynnyksellä - Tervettä järkeä verkossa ja vesillä

Tervettä järkeä verkossa ja vesillä.

Olemme useista eri lähteistä saaneet lukea kyberhyökkäyksistä. Eri toimijoiden verkkopalvelut / -sivustot, ulkomailla ja Suomessa ovat voineet olla alhaalla tai palveluissa on esiintynyt toimintahäiriöitä. Osa näistä on ollut teknisiä häiriöitä ja osa luultavasti kyberhyökkäyksen kohteita. Ilman tietoliikennettä ja -tekniikkaa mikään yritys ei taida enää pystyä toimimaan. Olemme siis yhä enemmän riippuvaisia tietoliikenteestä.

Omalla toiminnallamme voimme vaikuttaa uhkiin, huijauksiin ja tietomurtoihin. Terve järki ja toiminta auttaa näihin asioihin varautumisessa.

Laitteiden päivitykset ajan tasalle

Tietokoneiden oikea-aikaiset päivitykset ovat tärkeitä. Näin koneisiin on vaikeampi epärehellisten tunkeutua. Nykyiset laitteet osaavatkin jo päivittää osan tietoturvapäivityksistä automaattisesti. Kerran kuussa kannattaa kuitenkin tarkistaa, että kaikki päivitykset ovat asentuneet. Tarkistus on hyvä tehdä kaikille koneille, myös kotikoneelle.

Puhelimien ja tablettien käyttöjärjestelmä on hyvä pitää ajan tasalla. Myös sovellusten päivittäminen kannattaa asettaa automaattiseksi, sillä ne jäävät usein päivittämättä. Tarkistus sovellusten päivittymisestä kannattaa tehdä kuukausittain.

Myös langattomat reitittimet ja muut verkkolaitteet pitää muistaa päivittää.

Sähköposti ja salasanat

Nykyaikana käytetään omaa sähköpostiosoitetta käyttäjätunnuksena. Kun järjestelmän salasana on unohtunut, voi järjestelmä lähettää salasanan vaihtolinkin sähköpostiisi. Entäpä jos sähköpostisi hakkeroidaan? Samalla hakkeroija saa pääsyn järjestelmiin. Oman sähköpostin salasana kannattaa pitää turvallisena ja vaihtaa se aika ajoin. Lisäksi sähköpostiin kannattaa asettaa kaksivaiheinen kirjautuminen käyttöön (MFA).

Salasanojen tulee olla tietoturvallisia eli tarpeeksi pitkiä ja monitasoisia (kirjaimia, numeroita, eroikoismerkkejä). Suosittelen, että salasanoissa käytetään lausetta pelkän sanan sijaan. Lauseella saadaan pitempiä ja turvallisempia salasanoja.

Pari vinkkiä

  • Huolehdi, että laitteesi päivitykset ovat ajan tasalla
  • Lue tarkasti saamasi linkilliset viestit
  • Huijauslaskut lisääntyvät lomakaudella. Varoita työntekijöitä näistä.
  • Pidä työ- ja kotilaitteet erillisissä verkoissa

Ai niin, ja myös vesillä ollessa huolehditaan turvallisuudesta, niin omasta kuin muidenkin veneessä olevien / vesillä liikkuvien. Käytetään siis vesilläkin turvavälineitä.

Hyvää kesää kaikille!

 

Tilaa blogi

Antaisitko sähköpostiosoitteesi, kiitos
Valitse asemasi yrityksessäsi, kiitos.
Tämä kenttä on pakollinen.

Blogi-kirjoitukset

PKY-LAATU
Kidekuja 2
88610 VUOKATTI

020 729 0600
toimisto@pkylaatu.fi
Y-tunnus: 1941371-0

suomen yrittajat logo

Image
Image
Image

TILAA LAATU -BLOGI